31.05.2023 ZUZANA BAKOVÁ - ODTIENE ČERVENEJ

ŠTÔLŇA

TRVANIE VÝSTAVY: 3. 6. 2023 – 28. 4. 2024
VERNISÁŽ: 2. 6. 2023, 18:00
MIESTNOSŤ: ŠTÔLŇA

Zuzana Baková (*2000) študuje v Ateliéri slobodnej kreativity 3D na Fakulte umení v Košiciach pod vedením Radovana Čerevku. Venuje sa tvorbe objektov, inštalácií, či environmentov z keramiky, textilu i ďalších materiálov, prostredníctvom ktorých kriticky komentuje rôzne spoločenské, ako aj osobné problémy. 

Na aktuálnej výstave Odtiene červenej predstavuje svoju najnovšiu keramickú tvorbu, ktorú citlivo inštaluje do špecifických priestorov Štôlne Galérie Jozefa Kollára. Keramiku vytvára z hliny, ktorá pochádza zo Slovenských magnezitových závodov v Jelšave. Hlina svoju prenikavú oranžovo-červenú farbu získala alkalizáciou, spôsobenou ťažbou magnezitu. Ide o kontaminovanú hlinu, ktorá stratila svoju úrodnosť. Autorka výberom tohto materiálu pátra, ako hlboko zasiahla ťažba magnezitu do životného prostredia a čo táto pôda ako sochársky materiál poskytuje. 

Baková na výstave prezentuje dva projekty: Tekutá tehla (2022 – 2023) a Bon Appétit (2023). Do prvého cyklu patria keramické vázy a nádoby, ktoré autorka vytvárala prostredníctvom sadrových foriem priamo na jelšavskej magnezitovej halde. Performatívny proces vytvárania týchto predmetov je zachytený na videu, ktoré je možné vidieť pred vstupom do Štôlne. Reliéf v bočnej miestnosti spodobuje magnezitovú „mesačnú“ krajinu. Autorka tu skratkovito znázorňuje vzhľad, „architektúru“, či vzorce jelšavského prostredia. Názov projektu Tekutá tehla výstižne opisujú zavesené objekty v tvare kukly, z ktorých postupne odpadáva hlina do vnútra starého skorodovaného sudu. Dielo symbolizuje pominuteľnosť – domova, bezpečia, či zdravia ľudí, žijúcich v krajine, ktorá je narušená ťažbou.    

Projekt Bon Appétit pozostáva z veľkého jedálenského stola, na ktorom sa servírujú keramické objekty, pripomínajúce časti tiel, alebo zvieracie orgány. Autorka tu kritizuje konzum mäsa, ktorý má devastačné následky pre prírodu. Slávnostný stôl spodobuje špekulatívnu situáciu v budúcnosti, keď cena mäsa bude kvôli neúnosnosti nadmerného chovu dobytka veľmi vysoká a ľudia si budú môcť dovoliť jesť mäsové produkty len počas výnimočných príležitostí a osláv. 

TEXT: ZUZANA BAKOVÁ
FOTO: BEATA BABIAKOVÁ

Článok môžete komentovať ...