19.12.2019 Výstava Pod betlehemskou hviezdou, Starý zámok, 5.12.2019-29.2.2020

Vianočná výstava v knižnici Starého zámku v Banskej Štiavnici.

Vianočná výstava Pod betlehemskou hviezdou prezentuje banskoštiavnickú betlehemársku tradíciu. Vystavené sú betlehemy a maľované salaše vyrobené rukami baníkov, ktorým ich výroba pomáhala prekonávať obdobia núdze. Na výstave vidíme dva svety, oba však k Vianociam patria. Svet zahalený v slávnostnom bielom šate s vianočným stromčekom i svet haviarsky, skrytý v malej izbe začadenej petrolejom, v ktorej hľadáme unaveného baníka pohmkávajúceho si vianočné pesničky.

Sú to kulisy dvoch príbehov. Príbehu narodenia Ježiša, ktorý všetci poznáme. Je súčasťou nášho najobľúbenejšieho sviatku, sviatku Vianoc. Prežil stáročia a tešíme sa naň každý rok. Je pre nás posolstvom nádeje a dnes aj darčekov, zážitkov či plného stola.

Druhý príbeh už taký známy nie je. Odohráva sa v čase hospodárskej krízy, keď baníci trú biedu a žijú z ruky do úst. Keď ich prepadá hlad a choroby. Keď nejedny Vianoce sedia okolo poloprázdneho stola a deti pod stromčekom nehľadajú darčeky.

O takýchto Vianociach rozpráva Jozef Horák v poviedke Haviarsky betlehem. Píše sa rok 1907. Baníci fárajú šachtami a očakávajú Vianoce nie za panovania Herodesa v Palestíne, ale za Franc Jozefa v Habsburskej monarchii. A tiež za panovania banského riaditeľa Emila Grilla. V tomto príbehu nevidíme radostnú Mater Speciosa, ale uplakanú Božiu Mať, ktorá tuší, čo jej dieťa čaká. Sv. Jozef pestún  má postoj  banského tesára. Ježiško sa nerodí v maštaľke, ale v studenej štôlni za zvukov klopačky. Valasi sa klaňajú bok po boku s huntštosiarmi. Kravička hľadí na zrobeného banského koníka Gaštana. Haviarsky betlehem neznamená, že vznikol rukou baníka. Baníckym ho robí pečať baníckeho života v kulisách betlehemského príbehu i v tvárach betlehemských postáv.

Výber optiky vnímania príbehu Pod betlehemskou hviezdou je na každom z nás. Niektorí vidíme posolstvo narodenia iba ako radostný príbeh plný nádeje. Iní ho vnímame na pozadí všedného života, ktorého kontexty môžu byť aj o bolesti, ľudských slabostiach a prehrách. Tak ako na Jeremi šachte v roku 1907. Tak ako aj dnes.

Výstavný projekt o. z. Iniciatíva za živé mesto v spolupráci so Slovenským banským múzeom autorsky pripravila Mgr. Zuzana Denková, PhD. v spolupráci s Ing. arch. Marcelom Mészárosom a MgA. Ing. arch. Petrou Mészáros. Technická realizácia výstavy bola v rukách Ivana Chladného a Mariána Soligu, inštalačné práce realizovali Ingrid Valachová, Alžbeta Rumanová a Zuzana Feherpatakyová.

Vernisáž sa uskutoční v Starom zámku v Banskej Štiavnici 5. decembra 2019 o 16. hodine a výstava bude verejnosti prístupná do 29. februára 2020.

Pre školy je pripravený nový vzdelávací program, výroba hlinených betlehemov z foriem zhotovených podľa originálov zo Zacharovej fajkárskej dielne (kontakt: I. Chladný, I. Čengerová, 045/6949472).

Partner výstavy: Spevokol Štiavničan (na výstave sú použité nahrávky zborových skladieb z albumu Na baňu klopajú).

Mediálny partner: Štiavnické noviny

Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Všetkým ďakujeme.

Vernisáž: 5. decembra 2019 o 16,00 hod.

Výstava otvorená v čase otváracích hodín Starého zámku, v nasledovné dni: od 5.12. do 22.12. - streda až nedeľa od 8.00 do 16.00; cez vianočné sviatky 27.12 až 29.12 a 2.1. až

6. 1. od 8.00 do 16.00 a od 8.1. do 29.2. - streda až nedeľa od 8.00 do 16.00.

Viac informácií na www.muzeumbs.sk

Zuzana Denková

Článok môžete komentovať ...