29.02.2024 Štokholmský Skansen – „otec“ všetkých skanzenov.

Štokholmský Skansen sa nachádza na ostrove Djurgården, na ploche cca. 300 000 m2, kde je približne 150 objektov – stavieb, ilustrujúcich život vo Švédsku od 17. do 19. storočia. 

Pred niekoľkými dňami Slovenské banské múzeum spustilo kampaň propagujúcu jeho jubilujúcu expozíciu – banské múzeum v prírode, ktoré všetci poznáme pod názvom skanzen.

Banskoštiavnický skanzen v roku 2024 oslavuje 50 rokov od otvorenia svojej podzemnej časti. Skanzenov, alebo ak chcete múzeí v prírode, je na Slovensku niekoľko. Ich spoločným znakom je, že dokumentujú a prezentujú návštevníkom tradičnú ľudovú kultúru, vrátane stavebných pamiatok, zvykov, tradícii, spôsobu života. Teda hmotnú a duchovnú kultúru vidieckeho obyvateľstva. Ich budovanie u nás začalo v 60-tych rokoch 20. storočia. Prvý  slovenský skanzen vznikol v roku 1965, bola ním Expozícia ľudovej architektúry v Bardejovských kúpeľoch, najväčší skanzen u nás je súčasťou Múzea slovenskej dediny v Martine – Jahodníckych hájoch. Náš banskoštiavnický skanzen je špecifický tým, že dokumentuje spôsob života baníkov v rudných baniach, banícku prácu a pracovný priestor – podzemie. Vrátim sa ale na začiatok. A ten je vo švédskom hlavnom meste Štokholm. 

Pred pár dňami som bol na návšteve „Benátok severu“. Pri tej príležitosti som si ako múzejník nenechal ujsť možnosť navštíviť aj prvý skanzen na svete. Štokholmský Skansen sa nachádza na ostrove Djurgården, na ploche cca. 300 000 m2, kde je približne 150 objektov – stavieb, ilustrujúcich život vo Švédsku od 17. do 19. storočia. Skansen bol pre verejnosť otvorený už v roku 1891, s cieľom ukázať ako žili ľudia vo Švédsku v predindustriálnom období. Vznikol z iniciatívy Artura Hazeliusa (učiteľa – vzdelanca a múzejníka), ktorého inšpirovala podobná expozícia zriadená o čosi skôr v Nórsku. Takmer všetky stavby v areáli sú originálmi, prevezenými z rôznych oblastí Švédska. Môžete tu vidieť domy roľníkov, remeselníkov, obydlia obyvateľov Laponska, ale aj ukážku škandinávskeho mesta z 19. storočia. Nachádza sa tu veterný mlyn aj kostol. Budovy sú otvorené a pohyb v nich je voľný. Súčasťou prehliadky areálu sú ukážky tradičnej ľudovej výroby – remesiel, pri nich sú „obyvatelia“ Skansenu odetí v tradičných odevoch, resp. krojoch. Atraktívnou časťou expozície sú zvieratá – domáce, chované priamo v prezentovaných objektoch, ako aj divé zvieratá žijúce v Škandinávii: medveď, los, sob, tuleň, rys, diviak a pod. V areáli sa nachádza aj moderné akvárium, ktoré prezentuje rozmanitosť života v Baltskom mori, terárium, pavilón opíc, tiež samostatné prírodovedné múzeum (Biologiska museet). 

Slovo Skansen, resp. skanzen sa stalo medzinárodne rozšíreným označením pre múzeum pod šírim nebom. Určite navštívte ten náš, pod hrádzou tajchu Klinger, ale ak to bude možné i ten bradatý – vo švédskom Štokholme. Má už 133 rokov.  

Článok môžete komentovať ...