13.02.2024 Návrat k pôvodnej vizuálnej identite Slovenského banského múzea

História, hodnoty a dlhoročná tradícia. Hlboký význam v sebe niesol pôvodný vizuálny symbol identity Slovenského banského múzea. 

Bol odrazom pevných historických koreňov a kultúrneho dedičstva Banskej Štiavnice. Hovoril o slávnej minulosti mesta, keď ťažba rúd prinášala bohatstvo, slávu a inovácie. Baníctvo predstavovalo technologický rozvoj regiónu. Pôvodná identita znamenala hrdosť na históriu baníctva a prejavovala úctu k náročnému, ale veľmi významnému povolaniu. 

Vedenie Slovenského banského múzea zastáva názor, že múzeum by malo svojou identitou pútavo komunikovať so svojim publikom a vizuálne prvky sú v súčasnej dobe dôležitým komunikačným prvkom. Výzvou pre múzeum je nájsť rovnováhu medzi udržaním tradičných hodnôt a adaptáciou na súčasné vizuálne trendy. Tradičné symboly a dizajn môžu byť kombinované s modernými prvkami. Takýmto spôsobom môžu odrážať súčasné trendy a zároveň si zachovajú svoju historickú hodnotu. 

Od júla roku 2022 Slovenské banské múzeum fungovalo s novou identitou, ktorá sa postupne snažila etablovať na trhu. Rôzne reakcie na zmenu zaznamenali zamestnanci múzea, ktorí prichádzajú do styku s verejnosťou. Mnohí zamestnanci sa so zmenou dodnes nestotožnili a upozornili aj na viaceré problémy pri používaní nových označení. Poukázali na potrebu ďalšieho prehodnotenia a možného prispôsobenia dizajnu.

V dnešnej rýchlej dobe plnej zmien a dennodenne pribúdajúcich nových vizuálov je dôležité prezentovať sa ako stabilná inštitúcia s dlhodobou tradíciou. Zmena identity neprispela k silnejšiemu ukotveniu a dobrej rozpoznateľnosti značky, ale naopak. Pôvodný vizuál hlboko zakorenený v histórii pre publikum znamená autentický a jedinečný kultúrny zážitok. Komunikuje hlboký príbeh, ktorý sa viaže k dávnej minulosti.

Symbol prekríženého baníckeho kladiva a želiezka siaha až do roku 1327. Je zaužívaným ústredným komunikačným symbolom baníctva v mnohých krajinách. Baníci nikdy nemali dôvod ho meniť. Táto skutočnosť preto jasne hovorí o jeho nadčasovosti. Svoju podobu si zachováva nezmenenú už stáročia. Vo svojom označení ho preto s hrdosťou využívajú inštitúcie, ktoré súvisia s jedným z najstarších povolaní na svete – s baníctvom.

Nová minimalistická identita nemá schopnosť odovzdať spomínaný hlboký kultúrny a historický význam, ktorý múzeum reprezentuje. Nereagovala ani na očakávania a potreby publika. A nebola ocenená širokým spektrom návštevníkov. Bola len reakciou na potrebu byť „moderný“. Nevytvorila žiadnu emocionálnu väzbu spojenú s múzeom a jeho charakterom. Preto sa vedenie Slovenského banského múzea rozhodlo vrátiť k pôvodnej identite. 

Pôvodná vizuálna identita poskytuje silnejšiu jednotnosť a konzistenciu vo všetkých komunikačných kanáloch a materiáloch. Lepšie odráža základné hodnoty inštitúcie. Je viac autentická a v očiach verejnosti vnímaná ako dôveryhodná. Rozhodnutie vrátiť sa k pôvodnej, viac osobnej identite nie je krokom späť, ale výsledkom strategického prehodnotenia značky, jej pozície a vnímania publikom. 

Tradícia a kontinuita sú neoceniteľné hodnoty, ktoré môžu múzeum odlíšiť od iných inštitúcií a posilniť jeho jedinečnosť. Pre ďalšie generácie je potrebné zachovávať hodnoty, uctievať dlhodobú tradíciu a s hrdosťou komunikovať významnú históriu.

Prečo logo s baníckym kladivom a želiezkom?
V srdci našej identity, reprezentovanej v logu Slovenského banského múzea, sa nachádzajú symboly baníckeho kladiva a želiezka, sprevádzané zelenou farbou. Tieto prvky nie sú len náhodným výberom prvkov a dizajnu; sú hlbokým prejavom úcty k histórii, odkazu a odvážnym dušiam, ktoré formovali baníctvo a s ním aj našu kultúru a spoločnosť.
Banícke kladivo a želiezko boli základnými nástrojmi, ktoré baníci po stáročia používali na ťažbu rúd z hlbín zeme. Tieto nástroje symbolizujú fyzickú prácu a odhodlanie. Znamenajú tiež inteligenciu a vynaliezavosť, ktoré boli nevyhnutné pre prežitie a prosperitu v náročných podmienkach. Využitím týchto symbolov v logu múzeum vzdalo hold tým, ktorí svojou prácou utvárali dejiny.

Zelená farba v našom logu je symbolom života, obnovy a trvalosti. Predstavuje nádej a kontinuitu. Pripomína nám bohatstvo a plodnosť zeme. Práve zem bola životodarným zdrojom pre baníctvo. Zelená tiež odráža náš záväzok k udržateľnosti a rešpektu k prírodnému prostrediu, ktoré bolo od nepamäti neoddeliteľne späté s baníckym priemyslom.
Spojenie základných baníckych nástrojov a zelenej farby v logu Slovenského banského múzea pripomína bohatú históriu, vytvára most medzi minulosťou a súčasnosťou a prepája tradíciu s inováciou. Chceme, aby naše logo hovorilo srdcom každého, kto ho uvidí – aby vyvolávalo hrdosť, úctu a zvedavosť. Tento symbol má tiež vzbudiť záujem o ochranu a pochopenie našej spoločnej histórie. 

Pôvodné logo bude Slovenské banské múzeum reprezentovať ako strážcu baníckeho dedičstva. Bude silným symbolom spojenia komunity, tradície a pokroku. Bude komunikovať s verejnosťou a pozývať priaznivcov, aby sa k nám pripojili v uctievaní minulosti a pomohli nám aktívne prispievať k lepšej a udržateľnej budúcnosti pre všetkých.

Logo Slovenského banského múzea

Článok môžete komentovať ...