16.10.2024 Mapovanie priemyselnej histórie regiónu-novinky

Slovenské banské múzeum pokračuje v mapovaní priemyselnej histórie regiónu – návšteva bývalej spoločnosti Kovolesk.

Dňa, 28. septembra 2024, odborní pracovníci Slovenského banského múzea navštívili priestory bývalej spoločnosti Kovolesk v Dolných Hámroch (obec Hodruša-Hámre). Kovolesk vznikol v roku 1994 a nadviazal na výrobný program predchádzajúcej prevádzky Okresného priemyselného podniku (OPP) v Banskej Štiavnici. OPP mal viaceré prevádzky, vrátane výroby klenotníckych predmetov v Dolných Hámroch, ktorá fungovala od roku 1962 (po presunutí z podniku Sandrik) a bola známa výrobou postriebrených predmetov, umeleckých kovových výrobkov pre interiéry a iného galantérneho tovaru. 

Veľkou pomocou pri našej iniciatíve bol pán Ján Bogdán, ktorý umožnil prehliadku priestorov bývalej spoločnosti a poskytol niekoľko predmetov do múzejnej zbierky. Ešte dôležitejšie však sú jeho informácie o špecifických výrobných postupoch a pracovných pomôckach, ktoré prispejú k autentickému zobrazeniu histórie tejto prevádzky. 

Múzeum pokračuje v aktívnej dokumentácii priemyselných dejín Banskej Štiavnice, podobne ako pri projekte Príbeh značky PLETA. Plánuje zbierať spomienky bývalých zamestnancov a dokumenty súvisiace s históriou Okresného priemyselného podniku a spoločnosti Kovolesk. Zámerom Slovenského banského múzea (SBM) je dokumentovať históriu tejto výrobnej prevádzky a zozbierať kolekciu jej výrobkov. SBM plánuje digitalizovať archívne materiály a výskum prezentovať vo forme štúdií či brožúr.

Odborní pracovníci múzea ocenia akúkoľvek pomoc verejnosti či už v podobe kontaktov na bývalých zamestnancov, predmetov spojených s históriou podnikov, alebo spomienok na pracovný život a mimopracovný život s nimi súvisiaci. 

🖊 Text: Daniel Harvan
📷 Foto: Lubomír Lužina

Článok môžete komentovať ...