17.10.2024 Dušičky z Nového zámku 2024

Dušičky z Nového zámku 2024 – jubilejný 10. ročník podujatia sa uskutoční 2. novembra 2024.

Tento rok sa v Banskej Štiavnici uskutoční už 10. ročník podujatia „Dušičky z Nového zámku“, ktoré prinesie zaujímavý program. Jedinečný dušičkový večer si budete môcť vychutnať v priestoroch ikonického Nového zámku od 17:00 do 22:00 hodiny. Hlavný program pre návštevníkov bude pripravený od 18:00 do 20:00 hod.

Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých, známa ako Dušičky, má na Slovensku hlboké korene a bohatú históriu. Tradícia úcty k zosnulým pochádza už z predkresťanských čias, keď sa verilo, že duše zosnulých naďalej ovplyvňujú životy svojich blízkych a sprevádzajú ich pri dôležitých udalostiach. Neskôr, v 8. storočí, pápež Gregor IV. určil Sviatok všetkých svätých na 1. november. Postupne sa aj 2. november stal súčasťou kalendárnych obyčajov ako Pamiatka zosnulých.

Jubilejný ročník podujatia bude výnimočný. Jedinečnú atmosféru vytvorí spojenie poézie, hudobných skladieb a zamyslenie sa nad krásou a smútkom tohto sviatku.

PROGRAM:
•    17:00 Výhľady z Nového zámku
Program začne pokojnou chvíľou, počas ktorej si návštevníci môžu vychutnať výhľad na mesto a nechať sa vtiahnuť do tichej atmosféry spomienok.
•    18:00 Chvíľka poézie
Autorský klub Banská Štiavnica prednesie básne, ktoré oživia hlboké myšlienky.
•    18:20 Tóny spomienok
Umelec Eugen Prochác naplní priestor nežnými tónmi violončela.
•    19:00 „Dušičkové krásno-smutnenie“ – emócie a ich dôležité posolstvá
Psychologička a mentorka Mgr. Renata Taligová prevedie návštevníkov emocionálnymi vlnami tohto sviatku.
•    19:30 Melódie duše
Opäť zaznie hudba v podaní Eugena Procháca, ktorý svojimi emotívnymi skladbami dotvorí atmosféru dušičkového večera.
•    20:00 Mesto v tichu noci
V závere hlavného programu si môžete vychutnať tichý moment pri pohľade na nočné mesto, ktoré bude osvetlené sviečkami a lampami.
•    22:00 Záver
Rozlúčka pri svetle sviečok, ktoré prinesú pokojný záver podujatia a symbolicky uzavrú večer venovaný pamiatke zosnulých.

Podujatie „Dušičky z Nového zámku“ ponúkne návštevníkom jedinečnú príležitosť stráviť sobotný večer netradičným spôsobom, v tichu a s hlbokou úctou k zosnulým. V priestoroch Nového zámku sa budete môcť zamyslieť nad posolstvami emócií, ktoré sú pre tieto dni charakteristické, a prepojiť ich so spomienkami na svojich blízkych. Umenie, poézia a hudba vás prevedú atmosférou, ktorá prenikne do hĺbky vašej duše.

PODUJATIE PODPORILO MESTO BANSKÁ ŠTIAVNICA

Článok môžete komentovať ...